marți, 2 martie 2010

Cartea-un subiect deschis...

Niciodata nu e tarziu pentru a incepe sa citesti.
Oamenii sunt fiinte care au nevoie de comunicare.In momentul in care subiectele pe care dorim sa le abordam cu prietenii sunt tot mai putine poate ca gasim solutia in lectura;daca ai citit o carte o poti povesti si celorlalti si ai ce discuta.
In general vorbim cu amicii, familia si apropiatii nostri despre evenimentele pe care le traim dar, din nefericire, programul zilnic al fiecaruia devine robotic: mergi la serviciu, te intorci acasa, faci diverse treburi casnice si apoi dormi.Ajungi in situatia in care ziua de azi seamana pana la identificare cu cea de ieri iar cea de ieri seamana cu cea de maine.Te intalnesti cu prietenii si ce sa povestesti?La intrebarea ''ce mai faci?'' nu poti raspunde decat cu un ''bine'' fara a mai putea adauga altceva.V-ati gandit ca ar putea ajunge subiect de conversatie o lectura facuta de voi? Exista carti interesante de care ati fi atat voi cat si prietenii vostri interesati...poate sa vi se para incredibil...asa cum vorbesti de un film bun poti discuta si despre o carte.Nu uitati ca o parte din filme reprezinta ecranizari dupa romane celebre.
E adevarat ca, de multe ori, am vrea sa povestim despre o iesire interesanta a noastra sau despre zilele de concediu pe care le-am petrecut in locuri extraordinare insa mai avem o mica problema:banii...Asadar solutia ieftina dar de pret ramane cartea, acel obiect care contine experientele si trairile altora.
Avand in vedere faptul ca toti dorim sa fim inconjurati de oameni, sa socializam va indemn pe toti sa incercam sa completam subiectele noastre de conversatie cotidiana cu ''barfe literare''.
Unii oameni considera ca daca nu au inceput sa citeasca de mici nu mai pot repara nimic.Eu nu pot fi de acord cu acest lucru .Lectura nu seamana cu baletul de care, e adevarat, ca e imposibil sa te apuci la 50 de ani si 80 de kg. Dorinta de a citi poate fi trezita la orice varsta; este important sa gasiti o prima carte care sa va placa si apoi ai curajul sa mai incerci si in loc sa stai la calculator si sa iti pierzi vremea butonand aiurea te poti cufunda in universul lecturii.
Cunosc replici cum ar fi ''nu am timp de citit'', ''am program lung la serviciu'' sau ''am mult de invatat''...sa nu uitam ca aceste persoane au totusi timp sa vada emisiuni tv. sau sa caute pe internet te miri ce informatii despre boala de care a auzit el ca sufera sora colegului de birou...asadar daca suntem sinceri putem recunoaste ca nu avem motive intemeiate sa nu citim, toate astea,la o analiza in detaliu raman doar pretexte...Prin urmare ...ne vedem la biblioteca??

8 comentarii:

  1. Sa incercam. Dar nu putem promite caci ar fii deja o obligatie.Sunt convinsa ca aveti dreptate dar problema este ca nu mai avem timp de descoperit placerea lecturii cand noua ni se impune o lectura stricta care poate placea sau nu... si deci daca am avut neplacerea de a da initial peste ceva greu(cronicari) avem retineri sa ne mai apucam de alceva.Dar o sa insist.

    RăspundețiȘtergere
  2. "Cartea - obiect cultural"...poate va mai amintiti din clasa a V-a...daca nu, puteti sa o denumiti chiar asa pentru ca are , intr-adevar, legatura cu formarea unui om...cultura lui...Aveti dreptate, doamna profesoara Nadia, cand vorbiti despre carte asa. Ce bine ar fi sa putem inlocui barfele urmarite cu atat de mult interes la tv (si care nu ne ajuta cu absolut nimic in viata), discutiile (cateodata atat de iunutile) de la telefon sau de pe mess, telenovelele (de la ora exacta) de pe diferite posturi tv, precum si altele si altele...care umplu fara rost viata noastra. Cu ce...? Sa le inlocuim cu "barfe literare"(asa cum ziceati dumneavoastra doamna profesoara), cu discutii despre ultima carte citita( si recomandata altora), cu altele si altele...care sa nu ne lase sa credem ca o parte din timpul nostru a trecut degeaba. Cred ca e mai greu doar pana incepi, pana dai de gustul cartii. Dar daca nu incerci, nu ai de unde sa stii. Mai intai incepi cu o carte de al carei subiect ai tot auzit, apoi iti recomanda cineva alta, apoi te duci chiar tu la biblioteca sa imprumuti, apoi incepi sa cumperi din librarie (cat iti poti permite, la pretul lor din ziua de azi, dar cand iti place ceva...) si, la urma, iti dai seama ca ai si tu o biblioteca proprie la care te uiti. Insa ,mai importanta e cea care nu se vede, "biblioteca" formata fara sa-ti dai seama, de-a lungul timpului, care nu va asemana niciodata cu a altuia si care te va ajuta, cu siguranta, la un moment dat in viata ta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Hai ca nu e chiar asa dramatic. Lumea citeste si acum...poate nu asa de mult cum o facea inainte. Si internetul are partea sa de vina si bineinteles exista si problema : de ce sa citesc cartea cand pot vedea filmul (e valabil si pt mine :P). Orice student citeste (daca nu tot timpul macar in sesiune pentru ca TREBUIE :) DAR citeste)...si daca spui tu... ne vedem la biblioteca :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Ei, na chestia asta cu "nu am timp" e o prostie, si dupa parerea mea e scuza ideala. Nu e vorba ca nu avem timp. E vorba ca ne e lene, pentru ca la un film aflam deznodamantul dupa 2 ore, pe cand la o carte dupa minim 2 zile. La asta mai adaugam si comoditatea tinerilor din zilele noastre, si obtinem adevaratul motiv. Nu vreau sa jignesc pe nimeni, poate nu e valabil pentru toata lumea, dar cam asa e. Eu cel putin am observat ca este important sa mai punem mana pe o carte din cand in cand, pentru ca altfel ne banalizam. Si nu e vorba doar de vocabular, dar si de gandire. Recunosc ca nici mie nu-mi place acel "TREBUIE" si nu citesc cu placere ceea ce sunt obligata. Si imi pare mai atragatoare o carte atunci cand nu imi este impus sa o citesc. Probabil ca solutia ar fi, libertatea de a alege ceea ce vrei sa citesti.
    Si venind vorba de carti si filme, incercati sa cititi cartile dupa care sunt facute filmele, si veti fi complet dejamagiti de film. Eu una as am patit de fiecare data. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt eleva in clasa a XII-a si observ in jurul meu tot mai multi elevi care refuza pur si simplu sa citeasca. Asa cum ati spus si dumneavoastra, au o scuza ideala- "nu am timp de citit". Ei bine, eu cred ca ceea ce lipseste mai ales tinerilor nu e timpul, ci interesul. Multora nu le prea pasa nici ce vor ajunge sa faca dupa liceu, cu atat mai putin sa citeasca. Sa speram, totusi, ca lumea se va schimba in scurt timp si va reincepe sa aprecieze adevarata importanta a lecturii in viata cotidiana. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Apropos, ce carte buna ati mai citit in ultimul timp? Dati-mi si mie ceva ff interesant. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  7. Pentru Liliana: daca nu ai citit inca incearca Mircea Eliade: Maitreyi sau Sarpele sau Domnisoara Christina ...vezi ca personajul feminin din Maitreyi a scris un roman-raspuns la cele scrise de Eliade. Acest roman este Dragostea nu moare. Poti vedea ca doua persoane implicate in ac. poveste au doua variante complet diferite de a spune ...care sa fie cauza? Poate tocmai faptul ca cei doi fac parte din lumi si culturi diferite ...sa nu uitam ca fata e bengaleza iar el e european...

    RăspundețiȘtergere
  8. Ma bucur sa vad pe aici elevi care, realmente, citesc (gen: Teodora s.a.),elevi care, cum spuneau, se uita in jur si observa "cat " se mai citeste in ziua de azi. Ei se uita la ce e "la moda" SI in materie de "carte" ,imbogatindu-si "garderoba" care nu se vede la prima vedere si care este muuult mai importanta pentru ei.
    Cu siguranta avem si astfel de "sperante" printre noi.
    Iar acestea sunt de laudat, nu de ignorat!

    RăspundețiȘtergere