miercuri, 17 martie 2010

Campanie de desfiintare a celor ce slujesc invatamantul romanesc...sau prea mult bun simt?

Aproape toate stirile promovate fie la tv, fie la radio, fie prin tabloide strecoara discret, aproape zilnic, cateva stiri rautacioase la adresa dascalilor. M-am intrebat de mult timp ce rol au aceste pete de noroi aruncate in cei care incearca sa le formeze si informeze copiii...
Daca urmariti cu atentie stirile veti observa cu stupefactie ca umbra negativa se abate cu consecventa, de o buna bucata de timp, asupra dascalului.
Bunul simt exagerat cu care e inzestrata aceasta patura sociala face ca raspunsul sa nu existe. Dar pana cand?
Parintii ajung sa-i priveasca pe profesori cu un ochi exclusiv critic. Aud mereu la stiri de cazuri[mai mult sau mai putin reale] in care profesorul o corupe pe copila de 16 ani sau profesoara isi conduce elevul la suicid.
Refuz sa cred ca penrtu unii trebuie sa suferim cu totii. Refuz sa cred ca trebuie sa fim priviti toti ca facand parte din tagma dezaxatilor.
Cu regret trebuie sa afirm ca niciun post tv, niciun tabloid si niciun post de radio nu ne arata partea buna...
La catedra suntem foarte multi care chiar muncim, suferim alaturi de elev atunci cand rezultatele lui nu sunt extraordinare si ne bucuram cand munca noastra comuna e incununata de succes. Depunem eforturi sa suplinim lipsa mamei plecate la capsuni in Spania sau a tatalui mult prea ocupat cu grija zilei de maine.
Ma intreb cu tristete de ce nimeni nu vorbeste de orele suplimentare pe care le petrecem cu elevii la scoala? De ce oare nimeni nu spune ca orele de consultatii pentru bacalaureat sunt benevole si, mai ales, neplatite? De ce nu vorbeste nimeni de sutele de activitati pe care le facem, astea sunt in afara normei didactice; le facem pentru copii si nimeni nu ne plateste...stiati?
Din prea mult bun simt nu chemam televiziunea sa vada multitudinea proiectelor in care suntem implicati...Trebuie oare sa lasam la o parte bunul simt?
Nu am vazut sa se scrie pe undeva despre orele petrecute de dascali in afara programului, ore in care se pregatesc activitati, materiale pentru ore, se merge la biblioteca ,etc.Oare nu am fost suficient de atenta la articolele scrise despre noi?
Dragi parinti, v-ati gandit la munca depusa de doamna educatoare pentru serbarea de iarna, dar pentru cea de 8 Martie, dar pentru cea de sfarsit de an?Ati incercat sa va invatati copilasul de 3 ani si jumatate o poezie? Cam cat timp v-a luat?Stiti ca doamna educatoare are 25 sau 30 de copilasi de aceasta varsta in grupa?Pentru a realiza efortul depus in aceste conditii consider ca aveti nevoie de o experienta de 2-3 ore ...incercati , dragii mei, sa luati locul doamnei educatoare pentru una sau doua ore si sa vedeti daca nu ar trebui sa-i ridicam statuie pentru calmul extraordinar cu care ne trateaza copiii...
Lumea se arata din ce in ce mai nemultumita de bunul mers al invatamantului, parintele e nemultumit de atitudinea dascalului, prea ii sare in cap cu sau fara motiv...
Sunt convinsa ca proverbul ''padure fara uscaturi nu exista''se aplica si in invatamant dar nu pot sa raman linistita in momentul in care lumea ne trateaza pe toti ca pe niste uscaturi...
Orice insucces scolar al unui elev este considerat ca decurgand exclusiv din vina dascalului.Parintele vine revoltat la scoala asteptand ca profesorul sa numai el sa faca eforturi infinite pentru ca fiul sau fiica lor sa ajunga la bune rezultate.Daca primeste teme nu e bine ca e suprasolicitat, daca nu primeste imediat vine replica'' ce scoala mai e si asta?''
Devine tot mai trista situatia in care de la dascal se asteapta enorm, de la elev putin si de la parinte nimic...toti trebuie sa ne implicam...nu credeti?

10 comentarii:

  1. Sincer aici e vina elevilor si in mod clar si a parintilor...invatamantul din Romania e intr-o continua schimbare....un nou ministru o noua forma de bacalaureat o noua programa etc etc...elevii pur si simplu nu mai invata...gasesc alte ocupatii prioritare....
    P.S. IMI PARE RAU CA S-A DAT O LEGE IN CARE NU MAI AI VOIE SA II BATI PE ELEVI :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumos articol. Sper sa il vada cat mai multi oameni,nu numai dascalii care, cu siguranta, iti vor da dreptate.

    RăspundețiȘtergere
  3. mai demult inca in perioada in care profesam si eu in tagma, am auzit un comentariu, de prost gust, de giste blonde, dar totusi penibil de adevarat. citez: "uite ce naspa is imbracate alea, parca ar fi niste profesoare"... se cuvine sa precizez ca nu era la adresa mea, dar m_a durut la fel de tare. m_a durut mai ales adevarul din el, fiindca am privit in jur. Colegele mele erau imbracate intr_adevar foarte modest, majoritatea de la second hand. Nu aveau nimic din imaginea femeii moderne, implinite, chic, ingrijite, cu programare la cosmetica sau la coafor, ci aveau un aer desuet,anost, incolor, obosit, incert, fara dorinte personale, cu singura dorinta de a face mai mult si mai mult pentru CLASA.
    habar n_am daca s_a schimbat ceva intre timp, am parasit sistemul si tara.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nadia, super articolul
    Bogdan, brrrrrrrrrrrr
    Dragi profesori, parinti si elevi,
    vedeti cum suntem prins in cateva cercuri vicioase? Cum parintii "trebuie" sa-si trimita copii la scoala, cum profesorii "trebuie" sa le predea, cum elevii "trebuie" sa invete... vedeti cum undeva pe drum s-a pierdut libertatea omului si cheful lui de viata?
    Mai vedeti cum sistemul de notare intretine si favorizeaza competitie... aspect care franeaza cooperarea? Cum ne privim tot mai mult de pe pozitii adverse?
    Vedeti cum tindem, nu numai in relatiile cu sitemul de invatamant,dar in majoritatea... doar sa ne plangem, doar sa vedem ce nu ne convine... cum tindem sa luam implicite aspectele bune, pozitive, firesti? Cum nu ne vine sa credem ca cineva mai e capabil de daruire...
    Eu de-aia propun legalizarea scolirii acasa - a homeschooling-ului.
    Vedeti propunerea d-nei deputat Carmen Axenie.

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitari pentru articol, chiar daca asteptarile doamnei profesoare sunt mai degraba de natura practica, de schimbare comportamentala si nu neaparat de a obtine lauri. Dragi parinti, elevi si profesori, nu va lasati dezbinati si manipulati de politicile lumii acesteia! Nu intrati în aceasta forma de paranoia care va paralizeaza sufletul si va ridica unii împotriva altora. Cu totii stim ca nesiguranta zilei de mâine ne face vulnerabili si asa, din stres în stres, avem nevoie sa ne agatam de ceva, sa cautam un responsabil pentru ceea ce nu ne merge, iar în aceasta privinta, dormiti linistiti, mass-media se ocupa de toate! Este mult mai usor pentru guvernantii nostri sa-i ridice pe oameni unii înpotriva altora decât sa rezolve adevaratele probleme de fond ale societatii de astazi, nu credeti? Sa rezistam si sa luptam împreuna pentru viitorul copiilor nostri, caci numai prin educatie mai putem schimba ceva! Sa avem îngaduinta si întelegere unii fata de altii!

    RăspundețiȘtergere
  6. Mare dreptate ai anonimule de mai sus. Deasemenea si tu claudia, problema este ca ne-am lasat dusi de nas de unul si altul, ura ne-a cuprins pe toti si nu vrem sa mai incercam sa eliminam motivele supararilor noastre.Dar sa nu uitam ca la mijloc este copilul, viitorul poporului nostru.
    Nadia ai pus punctul pe i.
    Haideti sa incercam sa mai salvam ce se poate.

    RăspundețiȘtergere
  7. Din pacate criza financiara si instabilitatea politica determina adancirea haosului din invatamant (si, bineinteles, nu numai in aceast sector). Acest haos, stim bine, a fost creat in special de dorinta de “revolutionare a invatamantului” a celor care au condus “destinul” invatamantului romanesc in ultimii 20 de ani, mai mult sau mai putin cunoscatori ai fenomenului, bulversand întregul sistem, elevii, cadrele didactice şi părintii. Toata inlantuirea de probleme din invatamant creeaza confuzie, se experimenteaza prea mult, elevii si profesorii sunt folositi tot mai mult pe post de cobai...Pe langa toate aceste probleme, ceea ce mi se mai pare trist si nedrept este ca exista acea tendinta de generalizare a profesorilor prin cazurile izolate ale tulburatilor mintal sau a celor total dezinteresati. Desi blazati din cauza sistemului si a salariilor mici, multi profesori sunt pasionati de ceea ce fac la catedra si-si fac treaba cu daruire si devotament. Ar trebui sa ne apreciem mai mult cadrele didactice....din pacate exista cam multa bataie de joc si se improasca cu prea mult noroi in ele...Am profesat si eu in tagma in urma cu cativa ani si am vazut cam ce se intampla ...

    RăspundețiȘtergere
  8. probabil as fi subiectiva daca as spune ca sunt intru totul de acord cu tine.
    asa ca doar te felicit si ma bucur ca din ce in ce mai multe voci vorbesc despre respectul pe care ar trebui sa-l avem fata de profesorii nostri.

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu se va schimba nimic dupa o campanie care se rezuma la un post pe un blog, citit de mai putin de 80 de oameni. Nu este acesta nivelul la care sa se porneasca o asemenea campanie, dar la nivel inalt nu se va incerca sa se porneasca sa ceva pentru ca nu iasa banul din asta si in mass media nici vorba....asa ceva nu se vinde intr-un popor interesat de cum se spala roxi manelista pe dintii din cea mai afona gura ce se poate naste vreodata in tara televizorului.



    PS. Doamna profesoara nu schimbati forma grafica a acestui blog pentu ca in forma actuala este obositor si deloc instictiv

    RăspundețiȘtergere
  10. "Doctore" Dragos, nu fi tu atat de sigur ca acest blog nu este des vizitat. Daca nu scriu toti care il citesc, nu inseamna ca nu impartasesc parerile expuse.
    < Iar lucrurile mari se mai pot face incepand de jos, cu pasi marunti, e drept, dar siguri (doar esti ardelean,nu?!).
    ...si mai conteaza si optimismul cu care incepi si care sa te insotesca in ceea ce ti-ai propus...
    < Pai, daca la nivel inalt nu se face inca nimic,asta inseamna ca trebuie sa stam si sa asteptam...CE?
    Initiativa doamnei profesoare Nadia e de laudat si cred ca va reusi sa schimbe cate ceva in bine in randurile elevilor.
    < Nu se rezuma totul doar la bani. Se mai pot face schimbari si fara ei. Asta depinde de om. Si suntem un popor cu radacini bune. Nu-i avem printre noi doar pe roxi manelista (vad ca ai auzit de ea!!!) si altii... Ii avem si pe Dan Puric si multi, multi altii... Depinde de fiecare de ce e interesat...Iar uneori, omul se mai poate si schimba ...in bine.



    P.S. Nadia, mult succes in continuare !!!

    RăspundețiȘtergere