luni, 15 martie 2010

Foarte scurta explicatie pentru comedia O noapte furtunoasa de I.L.Caragiale

I.L.Caragiale, prin opera sa, a luat in deradere diverse deficiente comportamentale ale oamenilor.
Personajele caragialiene exista si astazi alaturi de noi sau prin noi.Lupta pentru putere politica purtata cu arma santajului, copilul needucat sau sotul inselat exista la tot pasul si in zilele noastre.
Comedia in doua acte O noapte furtunoasa are in prim plan relatia conjugala si ''onoarea de familist''. Jupan Dumitrache Titirca Inima Rea este sotul Vetei si isi doreste in mod special sa-si apere ''onoarea lui de familist'' punandu-i de straja pe Spiridon si pe Chiriac. Situatia devine amuzanta pentru ca tocmai cel ce o apara pe Veta, sotia lui Dumitrache ocupa si rolul de amant al acesteia.Lucrurile se petrec sub ochii lui Jupan Dumitrache zis Titirca Inima Rea insa el nici in finalul piesei nu realizeaza ca sotia are o relatie amoroasa cu Chiriac.
O incurcatura face ca in dormitorul sotiei sa ajunga Rica Venturiano. Sotul dar si amantul sunt pe punctul de a-l ucide pe acesta[ desi Rica incearca o evadare pe geam] Rica Venturiano dorea, de fapt, sa ajunga la Zita, sora Vetei,insa datorita numarului pus invers pe casa ajunge in alta parte.
Piesa se incheie fericit deoarece se ajunge la concluzia ca sotia este fidela sotului [cu toate ca ea este implicata intr-o relatie extraconjugala cu nimeni altul decat Chiriac-persoana in care Jupan Dumitrache Titirca Inima Rea isi pune toata increderea].
Cerinte dedicate claselor a IX-a:
1 Definiti comedia.
2 Stiti cine e Ghita Tircadau?
3 Despre ce se discuta in actul I?
4 Ce se intampla in scena III, actul II ?
5 Cate scene are actul I, dar actul II ?
Astept raspunsurile voastre la comentarii...
p.s.-articolul acesta ii vizeaza pe elevii mei de cls a IX-a...este si pt. voi ceilalti...insa are o tinta precisa deoarece elevii acestia nu au inteles prea bine comedia...

5 comentarii:

  1. Este de apreciat, Nadia, ca insisti si pe aceasta cale.Poate ca trebuia sa faci un rezumat mai amanuntit caci altfel e prea greu pentru elevii nostri...Oricum esti o profa de nota 10. Tine-o tot asa.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mai Nadia cu articole de astea sperii elevii :)).

    Mult succes in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  3. Bogdan, trebuie sa iti zic ca acest articol a aparut din dorinta de a incerca sa dau cateva explicatii pt elevii de cls a IX-a care sustin ca desi incearca sa parcurga aceasta piesa de teatru tot nu inteleg nimic...avand in vedere faptul ca manualul de clasa a IX-a contine doar cateva titluri de opere literare am dorinta ca acestea sa fie parcurse? Oare e imposibil sa citeasca si sa inteleaga 48 de pagini[atat are comedia in doua acte O noapte furtunoasa]
    Chiar crezi ca ii sperie literatura ? Da-mi o sugestie...ce sa fac sa nu fie "de speriat"?

    RăspundețiȘtergere
  4. Parerea mea...,Nadia:
    S-ar putea ca Bogdan sa aiba dreptate! Nu stiu daca amanuntele pe care insisti sunt eficiente (sigur...tu vrei sa fii sigura ca elevii tai au citit cartea)...,dar cred ca trebuie sa te opresti doar la esenta ,doar la ceea ce trebuie sa ramana in mintea elevului dupa ce a citi cartea si care sa-i fie de folos pe viitor. S-ar putea sa gasesti , totusi, altceva daca vrei sa-i testezi...

    RăspundețiȘtergere
  5. Na ai vazut Nadia ca "s-ar putea sa am dreptate"...

    Anca tocmai ce mi-ai facut dimineata mai fericita :))

    RăspundețiȘtergere